Info

Celulit

Celulit i kako nastaje

Celulit je sistemska upalna bolest koju karakterizira potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim neravninama, nepravilnostima, udubinama i čvorićima koji nas najviše asociraju na koru naranče. Stvara se nagomilavanjem masnoća i toksina pod kožom uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva koje povezuje kožu s mišićima, te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože. Celulit sadrži masne stanice koje ne daju energiju, već služe isključivo kao “rezervoar” masnih stanica. Zbog toga celulit ne nestaje mršavljenjem. Termin celulit prvi puta je upotrijebljen 1920. godine te se od tada sve češće počeo pojavljivati u svim medijima, pogotovo u tiskanim časopisima, a danas i portalima.

Dijelovi tijela koji su najviše izloženi pojavnosti celulita

Prisutnost celulita je osobito karakteristična za neke dijelove tijela kao što su područje nadlaktica, trbuha, stražnjice i nogu.

Dob kada se celulit počinje javljati

Celulit se uglavnom javlja nakon puberteta i to uglavnom u mladih djevojaka.

Uzroci nastanka celulita

Zbog pogrešnih prehrambenih navika, nedostatka dnevne rutine konzumiranja više manjih obroka, i zbog pogrešnog izbora namirnica, uz nisku fizičku aktivnost, učestala je pojava celulita u odraslih ljudi, u prvom redu kod žena. Dodatni razlog zašto ga žene imaju znatno više nego muškarci je u njihovoj biološki predodređenoj ulozi majki. Visok utjecaj stresa, preskakanje obroka, neispavanost i iscrpljenost, sjedilački stil, su stanja koja, uz genetičke predispozicije, ubrzavaju nastanak celulita.

Sklonost žena celulitu

Za razvoj celulita odgovorna je građa ženskog masnog tkiva kojeg imaju 30% više od muškaraca. Na mjestima tipičnima za razvoj celulita nalazi se posebna vrsta masnih stanica koje imaju ulogu nakupljanja masti, te se nikakvom dijetom ili tjelesnom aktivnosti ne može utjecati na njih. Te nakupine masti predstavljaju rezervu energije kako bi žena imala redovne menstrualne cikluse, i kako bi trudnoću mogla iznijeti do kraja. Vezivno tkivo žena je slabije od muškaraca te ga imaju do 30% manje. Masne stanice podupire vezivno tkivo koje se kod žena pruža okomito u smjeru kože, te je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože, što stvara takozvani izgled kože koja sliči narančinoj kori. Otkriveno je da je kod žena koje imaju celulit vezivno tkivo koje podupire masne stanice slabije razvijeno nego kod žena koje nemaju celulit. Estrogen, ženski spolni hormon, odgovoran je za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mjestima tipičnima za celulit i zadržavanje tekućine. Estrogen pojačava aktivnost enzima koji razaraju vezivno tkivo i tako omogućuju širenje maternice te rast grudi. Pojačani unos estrogena putem kontracepcije ili hrane važan je uzrok sve ranijeg i češćeg razvoja celulita. Današnji stil života uz nedovoljno kretanje, kao i nezdravu prehranu, te posebno povišen unos šećera, dodatno potiče razvoj celulita.

Cirkulacija i limfna drenaža

Loša cirkulacija i slaba limfna drenaža smanjuju dovod kisika i hranjivih tvari dok se štetne tvari nakupljaju. Uslijed toga nastaje upala i poremećaj metabolizma koji potiče degenerativne promjene uz oštećenje vezivnog tkiva.

Stil života

Današnji stil života uz nedovoljno kretanje, kao i nepravilnu prehranu, te posebno povišen unos šećera, dodatno potiče razvoj celulita. Uvođenje zdravog stila života, sa dovoljnim unosom vode, zdravom prehranom i primjerenom svakodnevnom tjelesnom aktivnošću imaju preventivnu ulogu u nastanku celulita, te pomažu u rješavanju celulita početnog stadija.

Debljina

Debljina nije nužno povezana s celulitom, ali je veća mogućnost da osoba s viškom tjelesne težine ima celulit. Kod žena sa povišenom tjelesnom težinom veća je i razina estrogena koji pogoršava celulit.

Hrana

Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok inzulina koji potiče stvaranje masnog tkiva. Vezanjem šećera na bjelančevine slabi uloga bjelančevina i nastaje upala zbog čega je celulit bolan na dodir u kasnijim fazama. Žene ne unose dovoljno bjelančevina kao izvor energije nego hranu bogatu šećerom. Poremećaj rada crijeva zbog dijete, neredovita stolica, gladovanje i unos hrane koju organizam ne podnosi dodatno potiču stvaranje masnog tkiva. Neredovita stolica dodatno pogoršava probavni sustav te je potrebna redovita regulacija stolice unosom hrane bogate vlaknima. Loša probava ima utjecaj na nastanak celulita. Razlog tome je povećana propusnost crijeva zbog čega bakterije i toksini prodiru u organizam gdje štetno djeluju. Na mjestima tipičnima za celulit otkriveni su dijelovi bakterija koje su tipični stanovnici crijeva, no zbog povećane propusnosti crijeva prodrle su u celulitno područje.

Dijete

Dijete i gladovanja pogoršavaju stupanj celulita i uzrokuju još izraženiju narančinu koru, jer izazivaju nagli porast inzulina u krvi.

Slaba fizička aktivnost

Nedovoljna tjelesna aktivnost te dugotrajno sjedenje slabe cirkulaciju i limfnu drenažu. Smanjen unos vode pogoduje nakupljanju štetnih tvari u organizmu te usporavanju metabolizma i time smanjenju potrošnje masti kao izvora energije.

Izbor odjeće

Elastične čarape, uske podvezice ili odjeća, uz visoke pete, slabe cirkulaciju i limfnu drenažu, što dodatno pogoršava stanje.

Pušenje

Pušenje smanjuje dovod kisika te time usporava cirkulaciju i metabolizam.

Genetika

Genetika je bitna, ali nema presudnu ulogu. Promjenom načina i stila života njen utjecaj možemo značajno smanjiti.

Uloga hormona

Hormoni imaju važnu ulogu u nastanku i formiranju celulita, a ključna uloga pripada estrogenu. Osim što daju čvrstoću i elasticitet koži, hormoni reguliraju cirkulaciju krvi i limfe u organizmu, pospješuju i bujanje masnog i vezivnog tkiva. Upravo zbog estrogena pojavnost celulita kod pripadnika muškog spola, osim u slučajevima manjka androgenih spolnih hormona, je drastično niža. Uz estrogen postoji čitav niz hormona koji pospješuju nastanak i razvoj celulita kao što su katekolamini; adrenalin, noradrenalin i kortizol, zatim inzulin, prolaktin te tiroidni hormoni. Uzroci nastanka celulita uključuju promjene u metabolizmu, fiziologiji, nepravilnoj prehrani, promjene u strukturi vezivnog tkiva i hormonalnim utjecajima.

Menopauza

Kod jednog značajnog postotka žena u menopauzi celulit je praćen razvojem šećerne bolesti i tumora dojke, što je usko povezano s estrogenom.

Klasifikacija

Celulit najčešće klasificiramo Nurnberg-Mueller-ovom ljestvicom koja je i najjednostavniji način klasifikacije celulita. Obavlja se vizualnim pregledom kože te promjenama na njoj uslijed mehaničkog djelovanja kada pacijent leži odnosno stoji uspravno.
Ljestvica se sastoji od 4 vrijednosti: 0, 1, 2 i 3.

Vrijednost 0 odnosi se na stanje u kojem celulit nije vidljiv, čak ni pod mehaničkim djelovanjem, a osoba stoji uspravno.

Vrijednost 1 predstavlja stanje kod kojeg celulit postaje vidljiv tek uslijed mehaničkog djelovanja na kožu.

Vrijednost 2 predstavlja stanje u kojem je celulit vidljiv kada osoba stoji uspravno.

Vrijednost 3 predstavlja stanje kod kojeg je celulit vidljiv i kada osoba stoji uspravno i kada leži.

Vrste celulita

Znanstvena su istraživanja pokazala kako postoje tri osnovne vrste celulita:

1. Mekani celulit

Karakteriziraju ga lokalizirane masne naslage, najčešće na gornjem i stražnjem dijelu bedara i u području stražnjice. Javlja se zbog oslabljenog tonusa kože i čestih oscilacija u težini. Ovaj tip pojavljuje se i kod žena koje nemaju problema s viškom kilograma. Primjećuje se pri dnevnom svjetlu ili u položajima u kojima se koža pritišće, kao što je sjedenje.

2. Kompaktni celulit

Karakterističan je za žene s prekomjernom težinom, a prepoznaje se po čvrstim i tvrdim masnim naslagama. Koža zbog njega djeluje grubo, a mišići nogu zbog njega su gotovo neprimjetni.

3. Edematozni celulit

To je celulit s mikro čvorovima koji su vidljivi oku, a na dodir bolni. Nastaje nakupljanjem tekućine u potkožnom tkivu, a prati ga otežana cirkulacija. S godinama se pogoršava, a njegovo uklanjanje masažama i ultrazvučnim metodama, nije samo iz estetskih razloga, jer što je napredniji to je i bolniji.

Celulit kao estetski problem

Celulit je više od estetskog problema. To je kronično degenerativna upalna bolest kod koje dolazi do poremećaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i oštećenja vezivnog tkiva. Celulit se s vremenom pogoršava, širi i ne prolazi sam. Što je celulit izraženiji i dugotrajniji to su veće degenerativno upalne promjene, te je potrebno više vremena kako bi se nastala oštećenja uklonila. Celulit je veliki neprijatelj žene, ružno izgleda, i sve žene bi ga rado riješile.

Pretrage

Celulit nije samo lokalni poremećaj, već pri liječenju treba u obzir uzeti zdravstveno stanje žene i njezine životne navike. Kod žena koje imaju značajno izražen celulit na tijelu preporuča se učiniti obradu štitnjače, izmjeriti vrijednosti estrogena i šećera u krvi.

Koraci u rješavanju celulita

Uvođenje zdravog životnog stila važno je u rješavanju celulita. Zdrava prehrana, primjerena dnevna fizička aktivnost i dovoljan dnevni unos vode naši su veliki saveznici u rješavanju celulita. Preporuča se niskokalorična prehrana. Pri tome energetski unos ne smije biti prenizak, jer može doći do usporavanja metabolizma, a to bi izazvalo kontraproduktivan učinak. Antioksidansi i detoksikacija organizma važni su u rješavanju upalnih procesa koje izaziva celulit. Bitna je i regulacija probavnog trakta unosom vlaknaste hrane i probiotika. Tehnikama anticelulitne masaže i ultrazvučnom terapijom moguće je postići dobre rezultate. Stil života uz dovoljan unos vode, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost imaju preventivnu ulogu kako se ne bi razvio celulit, te pomaže kod početnog stadija celulita. Kod razvijenog celulita potrebno je provođenje Med2Contour medicinskih ultrazvučnih estetskih tretmana. U kasnijim fazama celulit je jako bolan na dodir i sam po sebi, te ga je potrebno liječiti. Danas konačno možemo reći kako smo zahvaljujući najnovijim tehnologijama pobijedili celulit, te on ne mora više biti naša noćna mora. Celulit se može ukloniti gotovo u cijelosti. Nakon toga, budući da je celulit sklon vraćanju, potrebno je podvrgnuti se medicinskom tretmanu održavanja na godišnjoj, polugodišnjoj ili kvartalnoj razini zavisno o stupnju i opsežnosti celulita.